Starte nettbutikk

Selskapsform: Hvilken selskapsform skal du velge?

Valg av selskapsform, hva skal du velge? De vanligste selskapsformer er enkeltpersonforetak, aksjeselskapnorskregistrert utenlandsk foretak (NUF), og ansvarlig selskap.

selskapsform, bedrift, firma, selskap

Selskapsform: Hvilken selskapsform passer best for din virksomhet?

Det finnes flere selskapsformer å velge blant. Vi skal nå skrive litt om de ulike selskapsformene og vise deg hvor du kan finne mer informasjon.

Her er dine alternativer:

  • Enkeltpersonforetak (EPS)
  • Aksjeselskap (AS)
  • Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF)
  • Ansvarlig selskap (ANS og DA)
  • Samvirkeforetak (SA)
  • Samt noen andre organisasjonsformer

La oss se nærmere på disse i tur og orden, og fordeler og ulemper med de forskjellige selskapsformene.

Selskapsformer

Enkeltpersonsforetak er en grei liten sak. Dette er foretaket som kan være midt i blinken for deg som vil starte opp for deg selv, helt alene. Skattemessig lignes du under ett med et slikt foretak, det vil si at din private økonomi og næringsvirksomheten din beskattes begge på deg som person. Passer best der det er liten risiko, for her er du personlig ansvarlig for hele sulamitten. Har du gjeld på firmaet kan gård og grunn ryke med dersom du ikke klarer å betjene gjelden. Du er bokfrøringspliktig, men ikke regnskapspliktig før du når en viss sum i omsetning (noen millioner). Det er ingenting i veien for å ansette andre selv om du har et EPS men mange velger å gå over til et AS eller en annen selskapsform etter hvert som virksomheten vokser seg større. En annen fordel er at det er helt gratis å registrere seg med et enkeltpersonsforetak, det koster ingenting, men hvis du melder deg inn i Enhetsregisteret så må du ut med et par tusenlapper (registrering her er frivillig for EPS). Er du mye syk vil det bli et problem, ettersom du ikke får sykepenger, i såfall må du tegne egen forsikring på dette.

Aksjeselskap er en populær selskapsform, forkortes AS. Du må ha 100.000 kroner eller mer i aksekapital for å komme i gang, men det trenger ikke nødvendigvis være 100.000 i kontanter; Datamaskiner og kontorutstyr kan for eksempel også tas med i regnestykket. Du har ikke noe personlig ansvar for selskapets forpliktelser. Det betyr imidlertid ikke at du fraskrives alt ansvar for dine handlinger. Som bedriftseier kan du ta ut lønn fra aksjeselskapet ditt, og du må betale arbeidsgiveravgift for deg selv og selvfølgelig for eventuelle andre ansatte i foretaket, denne ulempen må veies opp mot fordelene av å være lønnsmottaker. Passer for en eller flere personer der man har planer om å gjøre noe som medfører økonomisk risiko, slik som større investeringer.

NUF / Norskregistrert Utenlandsk Foretak er selskapsformen for alle lugubre virksomheter, i hvert fall er det nettopp dette mange forbinder med denne selskapsformen. I virkeligheten er det en helt ok selskapsform, men med et noe frynsete rykte. Dette er grunnen til at mange ikke vil registrere NUF, fordi det kan gi troverdighetsrproblemer i forhold til investorer, långivere, leverandører og andre. Når det er sagt så er det mange store og veletablerte firma som også benytter seg av NUF selskapsformen, de blir oftere assosiert med merkenavn og selskapsformen er ofte ikke kjent for folk flest. Skandiabanken og Lidl er blant foretak som har vært registrert som NUF. Fordelen med NUF er at det krever liten egenkapital i forhold til et aksjeselskap (AS), men likevel er det mange av de samme betingelsene som gjelder for NUF som for et AS.

ANS / DA eller ansvarlig selskap med delt ansvar. I et ANS har alle deltakerne et personlig solidaritetsansvar for at gjelden betjenes. Hvis du starter opp en nettbutikk med en annen, og han ikke klarer å betjene sin del av gjelden til firmaet, må du betale. Delt ansvar er nesten det samme, men der kan hver deltaker bare belastes med sin egen eierandel. Hvis du eier 20% av nettbutikken sammen med andre og det er et DA så kan ingen kreditor kreve at du skal gjøre opp for mer enn 20% av gjelden. Hadde det vært et ANS kunne de krevd at du skulle betale 100% av gjelden dersom ingen andre parter hadde kapastitet til det.

Samvirkeforetak er nok lite aktuelt for de som skal starte nettbutikk, og passer når to eller flere personer skal etablere et foretak der begrenset personlig ansvar og risiko står sentralt, samtidig som at man skal beskytte medlemmenes økonomiske, forbruksmessige eller yrkesmessige interesser.

Andre selskapsformer: I tillegg finnes det andre selskapsformer, men de er nok ikke aktuelle for deg som skal starte opp en nettbutikk. Her finner du lag og foreninger, kommandittselskap (KS) og stiftelser.

Mer informasjon om selskapsformer

Mer informasjon finner du på Bedin.no, les det som står om selskapsform.

For deg som skal starte nettbutikk er det antagelig NUF, AS og EPS som er de mest relevante selskapsformene.

Starte nettbutikk

Starte nettbutikk med to tomme hender

I dag kan alle starte nettbutikk. Alt du trenger er en ide om hva du ønsker å selge, og en datamaskin med tilgang til internett.

Registrere bedirift

Slik registrerer du din bedrift

Det er ganske enkelt å registrere en bedrift, men mange bruker unødvendig tid på å finne ut det mest elementære. Her finner du informasjon om selve registreringsprosessen av et firma.